utorok 22. januára 2013

Thomas E. Sniegoski - Padlí anjeli a Leviatan (Padlí anjeli #1)

Autor: Thomas E. Sniegoski
Originál názov: The Fallen and Leviathan
Počet strán: 448
Rok vydania: 2012
Vydavateľstvo: CooBoo
Anotácia: Aaron Corbet je celkom normálny chlapec, trochu samotár, sirota s problematickou minulosťou, ktorý ale dúfa, že konečne našiel tú pravú náhradnú rodinu, priateľov a zmysel života. Všetko sa však zmení na jeho osemnáste narodeniny: začne zrazu rozumieť portugalčine, latinčine a dokonca aj svojmu psovi! Jeho záver je logický – totálne sa zbláznil! Potom sa ale objavia dvaja veľmi podivní muži, ktorí mu prezradia, že je Nephilim – syn smrteľníčky a padlého anjela. Aaron tomu neverí a popiera svoje nadprirodzené schopnosti. Ale musí sa so svojím dedičstvom vyrovnať – a to rýchlo. Temné sily mocnejú a sú odhodlané ho zničiť...


Ako som už neraz pri zopár príležitostiach spomínala, anjeli sú mojimi najobľúbenejšími nadprirodzenými bytosťami a knihy s nimi cielene vyhľadávam. Rovnako to bolo aj v prípade tejto knihy, ktorú som si jednoducho nemohla nechať ujsť. Dozvedela som sa o nej v prvom rade vďaka trojdielnemu seriálu Fallen (i keď ten by dieru do kinematografie teda neurobil). Do knihy som sa pustila s očakávaním a zvedavosťou čo mi kniha prinesie a nakoľko je seriál verný svojej knižnej predlohe. Pre tých ktorí váhajú a odkladajú túto knihu z obavy, že je ako seriál vedzte, že s ním má skutočne pramálo spoločného. 

Padlí anjeli sú vlastne dvomi knihami v jednej. Prvá nesie názov Padlí anjeli a druhá Leviatan. V prvej z nich sa spolu s Aaronom, hlavnou postavou,  oboznamujeme s postavami a novými situáciami, ktoré v jeho živote nastali. V knihe druhej už sledujeme jeho cestu za naplneným poslania, ktoré mu bolo dané pradávnym proroctvom. 

Hlavnou postavou ako som už spomínala je Aaron Corbet. Aaron je úplne obyčajný teenager. Chodí do školy, páči sa mu najkrajšie dievča školy no neodváži sa pomyslieť na to, že by sa aj on mohol páčiť jej, chce zmaturovať a podať si prihlášku na univerzitu. No dňom jeho osemnástych  narodenín všetko normálne v jeho živote končí a nahrádza ho to čo by ani v najdivokejších snoch nepovažoval za reálne. Svet sa mu otrasie v základoch, keď zistí, že rozumie všetkým jazykom a nie je tak úplne človekom. Dozvedá sa totiž, že je nefilim. Potomok anjela a smrteľníčky. 

Zo začiatku mi bol Aaron sympatický no postupom času mi začínal liezť na nervy. Po tom ako začal objavovať svoje nové zdedené vlastnosti akoby sa bál. Bál sa toho čím v skutočnosti je, toho čo dokáže. Popieral svoju podstatu, ktorá mu bola daná a ktorú sa jednoducho musí naučiť prijať. No a tu presne je kameň úrazu alebo to čo ma na ňom dožieralo. Jeho popieranie, neustále a opakujúce sa popieranie svojho anjelského ja, ktoré len čakalo na to, kedy ho prijme ako svoju súčasť no Aaron sa mu bránil zubami nechtami a ja som mala chuť naňho minimálne nakričať. 

Postava, ktorú som si jednoducho zamilovala a môj vzťah k nej sa nezmenil počas celej knihy je Gabriel, Aaronov pes. I jemu Aaron po dovŕšení 18tky začal rozumieť. Vďaka tomu som si v knihe užila kopec zábavy. Jeho postrehy často vnášali do vážnych situácií vtip, ktorý ich odľahčil.

Ako by to bolo, keby sa v tejto knihe nenašiel nejaký ten záporák. V Sniegovskeho knihe zosobňuje zápornú stránku anjel Verchiel (ó áno anjel). Verchiel je záporák do špiku kosti. Je bezcitný, neštítil sa ničoho, aby dosiahol svoje ide doslova cez mŕtvoly. I keď je podliakom skrývajúcim sa za poslanie od samotného Boha nemohla som si pomôcť a i jeho som si obľúbila (s týmto bude niečo isto mať moja slabosť pre záporné postavy).  V pasážach, kde sa práve nevyskytoval mi začínal občas chýbať a chcela som, aby sa objavil i keď mi bolo jasné čo by jeho príchod znamenal. 

Za zmienku rozhodne stoja i niektoré ďalšie postavy, ktoré ma zaujali. Sú nimi anjeli Ezechiel a Kamael. Obaja pomáhajú Aaronovi pochopiť to čím je a aké je jeho poslanie čoby nefilima. Takisto mi boli sympatickí jeho náhradní rodičia, ktorí sa oňho s láskou starali a jeho nevlastný brat Stevie, ktorý je i napriek svojej chorobe rozkošné dieťa.  

Je len málo kníh, kde som so spracovaním tematiky anjelov spokojná. Toto je rozhodne jedna z nich. Autor sa s tematikou popasoval veľmi dobre. Potešilo ma, že ich nezobrazil ako krásnych, mierumilovných ochrancov ľudí. V prvom rade totiž slúžia Bohu a jeho príkazom a pokynom. Ak by som hľadala ich zobrazenie v Biblii našla by som mnoho príkladov, kde skôr budia rešpekt i hrôzu (či už vezmem ako príklad smrť prvorodených v Egypte alebo zničenie Sodomy a Gomory). To Sniegoskiho anjeli spĺňali dokonale a za to palec hore. 

Padlí anjeli, prvá kniha z rovnomennej série bol pre mňa skvelým úvodom k ďalším pokračovaniam, na ktoré sa už teraz teším. Je rozhodne jednou z najlepších anjelských kníh, ktoré som čítala. Je plná akcie, nájdete v nej aj humor a štipku romantiky (na tú si však v tejto knihe veľmi nezvykajte ;) ). Rozhodne sa oplatí po nej siahnuť a verím, že vás takisto ako mňa vtiahne do deja, ktorý je viac ako pútavý.

Moje hodnotenie:

4 komentáre:

  1. Na knihu sa chystám, ale tá téma ma až tak neláka.
    Videla som totiž 1. časť filmu a nijak moc ma to nebralo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to je škoda lebo so seriálom má spoločné skutočne len minimum :)

      Odstrániť
  2. Mě se to Aaronovo popírání naopak líbilo, protože mi příjde, že v paranormálních knihách hlavní hrdinové svoji nadpřirozenou část, příjmou bez toho aby nad tím přemýšleli, i když třeba ani nevěděli, že takové bytosti existují! Ale naprosto souhlasím s Gabrielem - je prostě nejleší :D bez něho by tak knížka nebyla ono :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. máš pravdu je to normálne niečo také popierať ale po pár razoch už ma to vytáčalo hlavne, keď bolo nutné, aby sa spamäťal :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.