pondelok 17. decembra 2012

Vianoce na slovenskú nôtu (1)


Je tu začiatok týždňa a to znamená čo? No predsa sľubovaný projekt pod názvom Vianoce na slovenskú nôtu, v ktorom Vám priblížime Vianoce tak, ako ich prežívajú slovenskí autori. 

Dnes vám o svojich Vianociach povedia: 

Jana Pronská
Nata Sabová
a
Jara Hríbiková Bertolasi
Andrea Novosedlíková
***

Jana Pronská

1. Pre každého znamenajú Vianoce čosi iné. Pre deti kopec darčekov, pre tých starších spoločné chvíle s rodinou alebo čosi duchovnejšie. Čo znamenajú tieto sviatky pre Vás?

Vianoce sú predovšetkým časom pokoja, lásky, radosti, nedočkavosti. Niet nič krajšie ako úsmev mojich detí, žiariace oči, krásne prestretý stôl, vianočné koledy a rozžiarený stromček. Ak Božie požehnanie, súdržnosť, vzájomná láska a spokojnosť zavládnu v rodine počas vianočných sviatkov, cítim to ako najväčší dar Vianoc.
2. Slovensko je krajina plná zvykov a tradícií. Tie vianočné sa dodržiavajú v nejednej rodine. Či už je to prekrajovanie jablka, kaprie šupiny pod obrusom alebo mnohé iné menej známe. Aké tradície sa dodržiavajú u Vás?

:) Nesmie chýbať jabĺčko, oplátky s medom, kapustnica, každý musí ochutnať zo všetkého, čo je na stole, nikto nesmie odísť od stola, kým sa nedovečeria... Štedrý večer začína, len čo sa na nebi zjaví prvá hviezda, :) tak nás to učili rodičia a prarodičia, a tak to učím ja svoje deti. Samozrejme nesmie chýbať pohoda, vzájomná súdržnosť a láska... O tom to je, na to sa všetci tešia, a samozrejme na príchod Ježiška a darčeky pod stromčekom :). 

5. Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je aj vianočný stromček? Ako vyzerá ten váš? Dávate prednosť živému stromčeku alebo umelému? Uprednostňujete jednofarebnú výzdobu, mix farieb alebo prírodnú výzdobu?

Jednoznačne musí byť živý stromček, vôňu ihličia nič nenahradí. Musí byť najväčší, aký sa do miestnosti zmestí, musí rozžiariť priestor, priniesť k nám Vianoce. Na farbe a ozdobách  až tak nezáleží, poväčšine ho zdobíme spoločne s deťmi, takže jediné kritérium je, že musí byť krásny. 

6. Každého z nás isto poteší darček, či už ho očakávame alebo nie. Aké darčeky urobia radosť Vám a akými darčekmi zvyknete obdarovávať svojich blízkych?

 U nás vždy poteší kniha, každému podľa jeho chuti... No a ja obdarúvam aj podľa toho, kto má aké záľuby, čo viem, že poteší... A vždy to musí byť prekvapenie!

7. Pred Vianocami obvykle býva zhon. Nakupovanie darčekov, pečenie. Nechávate si to na poslednú chvíľu alebo darčeky nakupujete v predstihu?

Najdôležitejšie darčeky musia byť aspoň týždeň pred Vianocami, potom sú to len zbytočné stresy a hlavne kupuje sa len aby bolo, a to nie je dobré. O tom Vianoce nie sú. Pečenie si nechávam deň dva pred štedrým dňom, samozrejme okrem perníčkov, ale aj tie do Vianoc postupne záhadne pomiznú. Koláčiky a zákusky sú tak čerstvé a prevoniavajú celý dom. Vôňu vanilky a škorice nič nenahradí :).   

8. Každoročne počas Vianoc zaplnia televízne stanice vianočné filmy a rozprávky, či už tie chronicky známe alebo nové. Ktoré si Vy radi pozriete?

Nové rozprávky nemajú také čaro ako klasika Tri oriešky pre popolušku, Mrázik. Človek ich môže pozerať po tisíci raz a predsa si k nim znova a znova sadne :). Zaujímavé je, že Šrek, či Doba ľadová sú naozaj vydarené hity, no bez klasiky si to nevedia predstaviť už ani moje deti :). 

9. A ešte poslednú otázočku. Čo by ste zaželali svojim čitateľom k Vianociam?

K Vianociam želám všetkým zdravie, pretože je to najvzácnejšie, čo človek môže mať, radosť, spokojnosť, vždy šťastný úsmev na tvári, pochopenie a lásku, pretože bez nej by bol život chudobný a prázdny. Nech sú sviatky Božieho narodenia krásne a nezabudnuteľné. 

Na záver by sme sa Vám chceli veľmi pekne poďakovať, že ste si našli čas a zodpovedali naše otázky a zároveň by sme Vám chceli popriať príjemné prežitie vianočných sviatkov.

***

Nata Sabová

1. Pre každého znamenajú Vianoce čosi iné. Pre deti kopec darčekov, pre tých starších spoločné chvíle s rodinou alebo čosi duchovnejšie. Čo znamenajú tieto sviatky pre Vás?

Keď som bola malá, tešila som sa na Vianoce najmä kvôli darčekom pod vianočným stromčekom. Vianočnú večeru som brala skôr ako niečo, čo ma zdržovalo od „Ježiška“. :) Teraz sa teším aj na večeru, aj na darčeky. Ibaže nie na moje (pre mňa by ani nemuseli byť), ale na to, ako si ich budú rozbaľovať a tešiť sa z nich moje deti. Ich rozžiarené očká sú pre mňa tými najkrajšími Vianocami.

2. Slovensko je krajina plná zvykov a tradícií. Tie vianočné sa dodržiavajú v nejednej rodine. Či už je to prekrajovanie jablka, kaprie šupiny pod obrusom alebo mnohé iné menej známe. Aké tradície sa dodržiavajú u Vás?

Okrem tradičných jedál, ako je kapustnica, ryba so šalátom, oblátky, orechy, lipový čaj s medom... už od narodenia nášho prvého syna dodržiavame vlastnú tradíciu, a to je zapaľovanie prskaviek po štedrovečernej večeri, kým „čakáme na Ježiška“. Túto tradíciu opisujem aj vo svojej najnovšej knihe Neodolateľné vábenie.

3. Ľudia prežívajú Štedrý deň rôzne. Mohli by ste nám opísať, ako prebieha ten váš?

Môj Štedrý deň nevyzerá nijako špeciálne. Ako žena-gazdiná trávim väčšinu času pri sporáku smažením ryby, a najmä varením kapustnice, ktorá býva, na rozdiel od tých bežných, naozaj štedrá. Na tú sa všetci tešíme najviac, lebo ju priam zbožňujeme. Čas sa snažím usporiadať si tak, aby som sa nemusela naháňať a panovala v dome pohoda. Manžel s deťmi sa zase starajú o vianočný stromček a iné veci, a ak je vonku pekne, tak sa idú poprechádzať na čerstvý vzduch alebo pohrať sa na dvor. Okolo piatej večer nasleduje štedrovečerná večera, už spomínané „čakanie na Ježiška“ pri prskavkách (najnovšie aj pri malom ohňostroji) a rozbaľovanie vianočných darčekov. A potom sledujeme, ako sa deti hrajú s novými hračkami, a na prasknutie sa napchávame dobrotami. :D  

4. Skúste sa na chvíľu vrátiť späť do detstva. Ako si spomínate na Vianoce zo svojich detských čias?

Najviac si pamätám na to, aká som bola netrpezlivá, kým sme mohli konečne odomknúť obývačku a ísť sa pozrieť, čo nám „priniesol Ježiško“. Otec to vždy úmyselne naťahoval a ja som sa na to hnevala. Robil si z nás srandičky: „Ešte si dám oblátku... a ešte mám chuť na mandarínku... a ešte...“, až kým sme ho nezastavili a neprinútili „ísť na záchod“. U nás sa totiž darčeky záhadne objavovali pod stromčekom vtedy, keď otec „išiel na záchod“. (smiech)

5. Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je aj vianočný stromček? Ako vyzerá ten váš? Dávate prednosť živému stromčeku alebo umelému? Uprednostňujete jednofarebnú výzdobu, mix farieb alebo prírodnú výzdobu?

V detstve sme mávali živý stromček, strýko je lesník a vždy nám nejaký pekný priniesol. Ale odkedy mám vlastnú rodinu a umelé stromčeky nevyzerajú ako metly, uprednostňujeme práve umelý. Vyzdobený je všetkými možnými farbami a ozdobami: vianočnými guľami, ozdobami zo slamy a vosku... no najmä drevenými panáčikmi a háčkovanými zvončekmi, ktoré sme si vyrobili sami. Celkovo ručne robené ozdoby na ňom prevládajú, ale bez vianočných gúľ si to akosi neviem predstaviť.

6. Každého z nás isto poteší darček, či už ho očakávame, alebo nie. Aké darčeky urobia radosť Vám a akými darčekmi zvyknete obdarovávať svojich blízkych?

Priznám sa, že ja už ani veľmi darčeky nechcem. Aspoň nie také materiálne. Viac sa poteším, keď si napríklad sami s manželom alebo celou rodinou doprajeme nejaký výlet alebo posedenie v reštaurácii, ktoré si bežne dovoliť nemôžeme. Manžel a najstarší syn tiež radšej uprednostňujú niečo praktickejšie. Zato mladší dvaja ešte stále očakávajú od Ježiška hračky a vedia sa z nich ohromne tešiť. Takže sú Vianoce najmä o nich dvoch. A, samozrejme, pod stromčekom nesmie chýbať nejaká knižka. Tento rok ich bude hneď niekoľko, všetko od mojich úžasných kolegyniek a kolegov zo Spisovateľskej rodinky: Tridé z 3.D od Lenky Gahérovej pre mojich mladších synov, Všetky moje tváre od Mišky Hajdukovej pre mňa (aspoň dúfam, že na mňa Ježiško nezabudne :) ), básnické zbierky od Mirka Kapustu pre môjho manžela a zbierka historických románov mojej mamy sa rozšíri o Prekliatu lásku od Janky Pronskej. Dobrú reklamu im robím, však? ;)

7. Pred Vianocami obvykle býva zhon. Nakupovanie darčekov, pečenie. Nechávate si to na poslednú chvíľu alebo darčeky nakupujete v predstihu?

 O čom to hovoríte? Nám predsa nosí darčeky Ježiško. ;)

8. Každoročne počas Vianoc zaplnia televízne stanice vianočné filmy a rozprávky, či už tie chronicky známe, alebo nové. Ktoré si Vy radi pozriete?

Aby som pravdu povedala, ešte ani neviem, aké pôjdu, takže ani neviem, čo budem pozerať. 

9. A ešte poslednú otázočku. Čo by ste zaželali svojim čitateľom k Vianociam?

Ak dovolíte, svoje želanie im zveršujem:

Nech pri štedrovečernom stole nie ste sami,
nech pohládza vás úsmev mamy
i celej vašej rodiny
- a nielen v tento deň jediný.

Nech po celý rok pijete z čaše lásky,
nech vám starosti nerobia vrásky,
nech nachádzate šťastie na každom kroku
a zídete sa všetci opäť po roku.

To vám želá vaša Nata,
ktorá s vami stále ráta.


Na záver by sme sa Vám chceli veľmi pekne poďakovať, že ste si našli čas a zodpovedali naše otázky, a zároveň by sme Vám chceli popriať príjemné prežitie vianočných sviatkov.

Ďakujem. Aj ja vám, dievčatá. :) Naty

......................................................................................................................................

Zajtra sa môžete tešiť na odpovede spisovateliek Tiny Van der Holland, Michaely Elly Hajdukovej, Martiny Monošovej a Jany Benkovej.

A ešte niečo na slovenskú vianočnú hudobnú nôtu. ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.