štvrtok 2. augusta 2012

Guillermo del Toro, Chuck Hogan – Žihadlá (Upírska trilógia #1)

Autor: Guillermo del Toro, Chuck Hogan
Originál názov: The Strain
Počet strán: 358
Rok vydania: 2009
Vydavateľstvo: IKAR
Na newyorskom letisku JFK pristane lietadlo Boeing 777. Všetky jeho elektronicke systémy zlyhajú. Na výzvu riadiacej veže neodpovedá nik z pilotov. Po vniknutí na palubu, objavia štyroch „šťastlivcov“, ktorí sú nažive, zvyšok ľudí je však mŕtvy. Prípad preberá Ephraim Goodweather, vedúci projektu včasného varovania a likvidácie rozsiahlych epidémií, ktorý sa zároveň vyrovnáva s rozpadom svojho manželstva a bojuje o opatrovníctvo svojho syna. Spolu s kolegyňou Norou Martinezovou však zistia, že nemajú dočinenia s nijakou známou nákazou. Niečo je zle. Telá pasažierov letu 753 sa totiž nepodriaďujú biologickým zákonom a nerozkladajú sa.
Vždy tu boli...Upíri...Tajne...V temnote...Čakali...Teraz nadišiel ich čas...

Žihadlá sú prvým dielom trilógie z pera Guillerma del Tora a Chucka Hogana. Autori v tomto diele prinavrátili upírom ich podstatu. Nie sú to žiadni romantickí hrdinovia. Necítia lásku, ľútosť. Nič. Jediné čo ich spaľuje je nekonečný hlad a túžba šíriť nákazu. Konečne skutoční upíri! Moje srdce zaplesalo pri tomto zistení. Trblietky? Ale kdeže. Vegetariánastvo? Pche. Aspoň niekto vie, že trblietať sa a loviť zver po lesoch jednoducho upírom nesvedčí. Zatratené bytosti plýžiace sa nocou. Násilné, krvilačné parazity. Presne také aké boli kým sa na scéne neobjavila Stephenie Meyerová. To sú upíri. 

Kniha je úvodom do série, veľmi slušným úvodom pri ktorom vám bude behať mráz po chrbte. Začína pozvoľna predstavovaním prostredia, postáv no postupne prechádza do šialeného behu o holú existenciu. Bude tiecť krv. Červená i biela. Budú padať hlavy. Vládnuť bude chaos. Ulicami sa bude šíriť strach, ktorý budete prežívať spolu s postavami knihy. Vydýchnete si len preto aby ste sa opäť ocitli v pazúroch upírov.

Guillermo Del Toro a Chuck Hogan tu však predstavujú celkom nové ponímanie vampirizmu na aké sme boli doteraz zvyknutí. Áno stále zostáva známe upír na slnko nevyjde a taktiež potrebuje aby ho niekto pozval ak chce prekročiť vodu no ich vzhľad a spôsob premeny alebo by sa to možno dalo nazvať mutáciou je pre mňa novinka. Žiadne tesáky. Namiesto nich zmutované hrdlo a žihadlo. Ani dokonalý vzhľad ale odpudzujúce bytosti. Keďže jedným z autorov je Guillermo Del Toro niet sa čo čudovať, že táto premena pôsobí desivejšie a skutočnejšie ako tradičné uhryznutie a následné precitnutie do nového nesmrteľného života.  

Proti nemŕtvym sa rozhodne bojovať skutočne pestrá skupinka ľudí. Epidemiológ Eph a Nora, deratizátor Vasilij a majiteľ záložne a taktiež preživší koncentračného tábora Treblinka Abrahám Setrakian, ktorý boju proti nim zasvätil celý svoj život. Ich osudy a snaha zachrániť to jediné cenné a to život vám nebudú vôbec ľahostajné. Budete s nimi prežívať ich malé úspechy i väčšie nezdary. Budete sa o nich báť a priať si aby sa im nič nestalo a držať im palce v boji, ktorý nieje ľahký ani krátky.

Tento príbeh je pre tých, čo sa radi boja. Majú radi napätie a akciu. Ak vám nevadí trocha krvi, možno trochu viac je to kniha presne pre vás. Ak je vám však bližšia romantická predstava upírov nie tá krvilačná asi by bolo lepšie siahnuť po inej knihe. No ak vás to predsa neodradí užijete si skvelú a napínavú knihu ktorú je však lepšie čítať za svetla. Jeden nikdy nevie.

Moje hodnotenie:

Knihu si môžete kúpiť napríklad TU.

3 komentáre:

  1. Dokonalé pandičky.♥
    Anyway, kniha vyzerá zaujímavo, upíri by mali vážne ostať krvilačnými beštiami.:P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem :)))
      no tak je fakt dobra teraz citam dvojku a strasne ma to chytilo esteze coskoro vychadza posledna kniha lebo neviem neviem :D

      Odstrániť
    2. Tak sa teším, kedy sa do nej pustím ja, keď som si ju požičala.:)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.