štvrtok 29. marca 2012

Arthur Golden – Pamäti gejše


Čijo sa spolu so svojou sestrou Sacu dostáva po smrti matky z rodnej dediny do nového pre ne neznámeho mesta - Kjóta. Ocitnú sa v Gione vychýrenej štvrti gejší. No žiadny bezstarostný detský život ich nečaká. Už po príchode obe rozdelia. Sestry totiž niesu predané do tej istej okije. A tak sa ich cesty rozchádzajú. Hneď od začiatku vám bude jasné, že Čijo to v okiji Nitta, ako sa podľa majiteľky volá, nebude mať vôbec ľahké. Bez rodičov. Bez sestry. V novom prostredí. Ani gejša Hacumomo jej to v jej novom domove rozhodne nemieni uľahčiť a znepríjemňuje jej život ako sa len dá. Avšak budúcnosť si pre ňu  pripravila omnoho viac ako ponižovanie a trápenie. V jeden deň sa jej život obráti a ona sa vydáva na cestu v ústrety svojmu osudu.

Láska, pretvárka, intrigy, neustále boje o priazeň toto všetko sa skrýva za vrstvou bieleho púdru a líčidiel, za úsmevmi, za krásnymi ručne maľovanými kimonami. Pamäti gejše sú akýmsi náhľadom do japonskej kultúry a mentality. Ocitnete sa vo sveta večierkov, zábav v čajovniach. Autor nám odhaľuje život gejší v celej svojej kráse no i krutosti. Všetko to, čo je pre každého zahalené rúškom tajomstva. Kniha je písaná tak vierohodne, že sa vám po prečítaní ťažko verí, že celý príbeh či samotná Sajuri sú len výtvorom autora. Kniha zaujme nie len tých, ktorí majú radi Japonsko a jeho kultúru. I tí, ktorí sa doteraz oň nezaujímali si budú chcieť o tejto tajuplnej krajine zistiť čosi viac.

Kniha sa v roku 2005 dočkala aj rovnomenného filmového spracovania. No za seba môžem odporúčať v prvom rade knihu. Dozviete sa v nej omnoho viac detailov. Často sa vraví, že knižná predloha je lepšia ako film podľa nej natočený a pre Pamäti gejše to určite platí.

Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. tuhle knihu taky jednou plánuju:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. oplati sa ako zo zaciatku som sa nejak nevedela do nej zazrat ale potom som sa nevedela zasa odtrhnut :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.